Menu

Blog

Uwaga Alkohol w pracy – Co robić?

Alkohol i róża1

Alkohol i jego działanie na organizm – wypatrzony obraz rzeczywistości
Osoba po spożyciu alkoholu, jest przekonana, że myśli szybciej, na bodźce zewnętrzne, reaguje lepiej. Nie ma pojęcia, jak mocno rozmija się z prawdą. Człowiek po spożyciu nawet małej ilości alkoholu, reaguje wolniej i często podejmuje błędne decyzje.

Alkohol trucizna czy lekarstwo – właściwe proporcje
Alkohol w małych ilościach może mieć właściwości lecznicze, jednakże jakie proporcje i jaka ilość jest lecznicza a kiedy mówimy o truciźnie? WHO (World Health Organisation)

Alkohol etylowy, zawarty we wszystkich napojach alkoholowych: piwie, winie, wódce, jest substancją psychoaktywną.  Ten popularny środek spożywczy, charakteryzuje się zdolnością szybkiego przenikania do  mózgu i wywoływania zmian, których rodzaj i nasilenie są związane z poziomem stężenia alkoholu we krwi. Już po kilku minutach od  spożycia alkoholu jego poziom wzrasta. Do maksymalnego stężenia alkoholu we krwi dochodzi po upływie  około 1-1,5 godziny od chwili jego spożycia.

Alkohol ma działanie tłumiące (depresyjne) i przeciwbólowe. Tłumienie czynności nerwowej polega na spowolnieniu przekaźnictwa neurohormonalnego, czyli spowolnieniu przepływu impulsów nerwowych wzdłuż włókien nerwowych. Ponieważ w pierwszej kolejności tłumione jest działanie mózgowych ośrodków kontroli, pojawia się uczucie rozluźnienia, lekkości, euforii. To właśnie wyraźny, błyskawicznie osiągany  efekt euforyzujący odpowiada za popularność alkoholu.

W miarę jak wzrasta  stężenie spożywanego alkoholu we krwi, pojawiają się dalsze zaburzenia

Stężenie Objawy
od 0,2 do 0,5 promila Nieznaczne zaburzenia równowagi oraz euforia i obniżenie krytycyzmu, upośledzenie koordynacji wzrokowo-ruchowej oraz zaburzenia widzenia
do 0,7 promila Zaburzenia sprawności ruchowej (niezauważalne osłabienie refleksu, nadmierna pobudliwość i gadatliwość, a także obniżenie samokontroli oraz błędna ocena własnych możliwości, które często prowadzą do fałszywej oceny sytuacji
do 2 promili Zaburzenia równowagi, sprawności i koordynacji ruchowej, obniżenie progu bólu, spadek sprawności intelektualnej (błędy w logicznym rozumowaniu, wadliwe wyciąganie wniosków itp.) pogłębiający się w miarę narastania intoksykacji alkoholowej, opóźnienie czasu reakcji, wyraźna drażliwość, obniżona tolerancja, zachowania agresywne,  pobudzenie seksualne,  wzrost ciśnienia krwi oraz przyspieszenie akcji serca
do 3 promili Zaburzenia mowy (mowa bełkotliwa), wyraźne spowolnienie i zaburzenia równowagi, wzmożona senność,  znaczne obniżona zdolność do kontroli własnych zachowań
do 4 promili Spadek ciśnienia krwi,  obniżenie ciepłoty ciała,  osłabienie lub zanik odruchów fizjologicznych oraz głębokie zaburzenia świadomości prowadzące do śpiączki
powyżej 4 promili Stan zagrożenia życia – głęboka śpiączka, zaburzenia czynności ośrodka oddechowego i naczyniowo-ruchowego, możliwość porażenia tych ośrodków przez alkohol

 

Alkohol rozkładany jest w organizmie przede wszystkim w wątrobie (94% wypitego alkoholu) ze średnią szybkością ok. 0,15 prom. na godzinę. Nie ma skutecznych sposobów na radykalne przyspieszenie tego procesu. A sposoby medyczne, przy użyciu farmaceutyków, nie są obojętne dla organizmu. Ok. 5 % alkoholu jest wydalane przez płuca lub skórę i od 0,5% do 2% przez nerki.

Powyżej stężenia 0,6 prom. skutki spożycia alkoholu są już wyraźnie negatywne. Znacząco pogarsza się ocena, percepcja, zdolność uczenia się, pamięć, koordynacja, libido, czujność oraz samokontrola. Nie warto więc przekraczać powyższego stężenia.

Alkohol metylowy, czysta trucizna
Popularnie nazywany metylem, alkohol działa zabójczo na organizm. Spożycie 30 g, może doprowadzić do ślepoty (która może skutkować trwałym uszkodzeniem wzroku). Powyżej 1 g czystego 100% alkoholu metylowego na 1 kg wagi ciała spożywającego, mówimy o tzw. Dosis Letalis (tłum. Dawka Śmiertelna).

W jaki sposób, działa ten niebezpieczny alkohol na organizm. Otóż Alkohol metylowy nie jest szkodliwy w pierwszej fazie. Dopiero po zadziałaniu enzymów rozkładających, trunek rozkłada się do aldehydu mrówkowego. W takiej oto postaci, staje się już śmiertelną trucizną.

Jak pomóc osobie, po zatruciu metylem. Podać niewielką ilość alkoholu etylowego (spożywczego), do picia 50-100 ml. Rozkład etylu, który następuje znacznie szybciej od jego „kuzyna”, spowoduje wolniejsze uwalnianie toksyn, a więc większe szanse organizmu na przeżycie zatrucia.

Alkoholizm pracownika a stanowisko pracodawcy w zgodzie z przepisami
Czy zabezpieczyliście swój biznes przed pijanym lub naćpanym i nie przejmującym się niczym osobnikiem? Zrób to teraz. Natychmiast: a/ Umieść w regulaminie pracy, odpowiednie zapisy o możliwości kontroli trzeźwości ilekroć tylko zajdzie taka potrzeba, lub uznasz to za potrzebne w Twojej ocenie b/ Wykonaj nie zapowiedziane kontrole c/ Możesz wprowadzić kary pieniężne za nietrzeźwość (pamiętaj jednak, że po badaniu nawet atestowanym aparatem, pracownik musi się przyznać na piśmie lub opcjonalnie w obecności świadków do tego że jest nietrzeźwy) d/ Nie licz na Policję, mogą nie przyjechać i nie zareagować odpowiednio. Pamiętaj przede wszystkim licz na siebie i zabezpiecz się wcześniej e/ Permanentne i nieprzerwane ściganie nietrzeźwości, zawsze poprawia wyniki na +.

Czy wypadek pracownika na podwójnym gazie, skutkuje odebraniem świadczeń?
Oczywiście pracownik który spowodował wypadek, pod wpływem alkoholu, nie dość, że nie otrzyma odszkodowania, to odpowie finansowo za straty finansowe i ludzkie do których doprowadził. W takim przypadku ochrona interesów pracownika (tj. max. obciążenie do 3 średnich wynagrodzeń w ciągu roku), nie istnieje. Niestety nie będzie czasu, na to żeby myśleć o tym po fakcie. W takich przypadkach jedyną skuteczną metodą jest prewencja. Nie wolno pod żadnym pozorem dopuścić pracownika do pracy pod wpływem alkoholu.

Udzielanie pierwszej pomocy po zatruciu alkoholem etylowym
Osoba która wypiła zbyt dużą ilość alkoholu, może wymiotować, odczuwać boleści w okolicach jamy brzusznej, zawroty i bóle głowy. W skrajnych sytuacjach może dojść do utraty przytomności.

Pamiętajmy: a/ Pijanemu podajemy tłuszcze a nie płyny do picia (chodzi o to, żeby tłuszcz związał się z alkoholem)

b/ Nie podajemy do picia napojów gazowanych

c/ Nieprzytomnego układamy w pozycji bocznej ustalonej

d/ W przypadku zachłyśnięcia wymiociną należy udrożnić drogi oddechowe

e/ W razie zaniku pracy serca i płuc, natychmiast przystąpić do RKO (Resuscytacji Krążeniowo Oddechowej)

W jaki sposób zapobiegać sytuacjom, w których alkohol stanie się prawdziwym problemem.
Tak naprawdę, to nie alkohol jest problemem, lecz jego nadmierne spożycie. Alkohol spożywany w odpowiednim czasie i proporcjach, może być lekarstwem lub po prostu środkiem spożywczym, który poprawia krążenie krwi, stan układu krwionośnego, czyści nerki z osadów i poprawia ogólne samopoczucie. Ważne jest jednak aby nie był spożywany regularnie i w nadmiernych ilościach.

Michał Sobczak

Leader zespołu Pankration. Główny Specjalista ds. bhp, inspektor ppoż, ratownik medyczny. Doświadczenie: Wykładowca z ponad 15 letnim stażem (około 2000 szkoleń, wykładów, prezentacji i zebrań z zarządami firm), 8 lat pracy w zawodowych służbach medycznych (zespoły R, pogotowie lotnicze, kierownik zespołu i zmiany), 7 lat doświadczenia jako specjalista ds. bhp i ppoż (doradztwo koncernom i grupom kapitałowym w ramach zarządzania komórkami bhp, tworzenie rescue teamów, przygotowywanie przedsiębiorstw do wprowadzania ISO 18001 i wiele innych autorskich projektów).